Paparan dalam blog ini amat sesuai dengan menggunakan Google Chrome. Klik untuk muat turun mudah.

.

.

Khamis, November 12, 2009

KAEDAH PUJIAN DAN PENEGUHAN YANG BERKESAN

Agak lama juga saya tidak berkesempatan untuk menulis entri terbaru di blog. Kesibukan dengan pelbagai aktiviti dan program akhir tahun adalah alasan yang biasa kita dengar. Saya tidak terkecuali.

Kesempatan yang ada pada hari ni, ingin saya berkongsi beberapa teknik dan kaedah berbentuk teori berkenaan pujian dan peneguhan yang sangat bagus kita praktikkan di kelas atau di mana sahaja terhadap anak-anak murid kita. mudah-mudahan ianya boleh dijadikan panduan sebagai persediaan kita untuk memulakan pengajaran yang baru pada tahun hadapan, insyaAllah.


أساليب التعزيز المبتكرة


Bentuk-bentuk peneguhan dan pujian ada dua cara :
1. Sebutan (تعزيز اللفظي)
- memerlukan kita memuji murid-murid kita dengan cara menyebut perkataan-perkataan yang memberangsangkan mereka dalam pembelajaran.

2. Gerakan (تعزيز الحركي)
- Peneguhan cara ini memerlukan tindakan guru yang membuatkan murid-murid merasa senang dan dihargai oleh kerana tindakan atau pencapaian yang diperolehi mengikut kehendak guru.


PENEGUHAN DAN PUJIAN BERBENTUK SEBUTAN التعزيز اللفظي
Terdapat dua cara untuk seseorang guru membuat pujian melalui sebutan ;
1. Pujian dengan perkataan (بالكلمة) seperti :
أحسنت، جيدة، ممتازة، متميزة، جميلة، صحيحة، شاطرة، حلوة، شكرا، أنيقة، مرتبة، مدهشة، ذكية، رائعة، مجتهدة، نظيفة، عبقرية، فاطنة
dan sebagainya.

2. Pujian dengan ayat (بالجملة) seperti :
إجابة صحيحة، اقتراح جيدة، جهودك مباركة، جيد جدا، جيد ومرتب، خطك جميل، كلامك رائع، عملك رائع، فارس العربية، فكرة مدهشة، مشاركة متميزة، بارك الله فيك، ممتاز وثابر، ممتاز ومتفوق، كيف توصلت إلى الاستنتاج الرائع؟، أدهشتني اجابتك، ما أروعك، هل أنت رائع دائما هكذا!، عين الله ترعاك، جميل يا بطل، أنا معجبة بهذه الإجابة
dan sebagainya.


Manakala pujian dan peneguhan yang berbentuk gerakan pula terdapat pelbagai cara antaranya ;
1. Ekspresi wajah (تعبيرات الوجه)
2. Gerakan kepala (حركة الرأس)
3. Gerakan tangan (حركة اليد)

Suka saya mengajak sahabat-sahabat melaksanakan pelbagai bentuk pujian dan peneguhan kepada anak-anak murid kita pada setiap masa. Banyak cara yang kita boleh lakukan seperti contoh-contoh yang telah saya berikan di atas. Sesungguhnya pujian dan peneguhan yang kita berikan akan memberi respon yang sangat positif dalam hasil pengajaran kita nanti. InsyaAllah.

تكتسب بما كيف اعطيت
"Kamu akan dapat sepertimana bagaimana yang kamu beri".
Ungkapan ini ada kebenarannya. Sahabat-sahabat boleh mencuba dan menguji kebenaran ungkatan ini. Sebagai contoh, cuba sahabat-sahabat memberi salam kepada murid-murid dengan pelabagai gaya dan nada. Sudah pasti jawapan bagi salam yang diberi akan mengikut gaya dan nada salam itu diberi. Tak percaya, cubalah! dan cuba kaitkan dengan penyampaian pengajaran kita di kelas.

Begitu juga dengan ekspresi muka guru ketika masuk mengajar di kelas. Sekiranya guru masuk ke kelas dengan senyuman, pasti anak-anak murid kita juga akan membalas senyuman kita itu tadi dan seterusnya dapat belajar dengan lebih baik. Namun sekiranya guru masuk ke kelas dengan ekspresi wajah yang ketat dan mencuka, pasti anak-anak murid kita juga bimbang dan tidak menghiraukan kita. Seterusnya akan berlakukan pekik memekik suara guru di dalam kelas memarahi murid-murid. Walauapapun, sebenarnya guru harus pandai menyesuaikan diri dengan keadaan. Bila masanya guru perlu senyum dan bila masa guru perlu serius.

Selain menunjukkan ekspresi wajah kita kepada murid sebagai salah satu cara peneguhan dan pujian, kita juga boleh menggunakan gerakan tangan untuk tujuan yang sama. Sentuhan dan belaian yang bersesuaian juga akan menghasilkan kebanggaan murid terhadap apa yang telah mereka perolehi dan capai.

Selain teknik sentuhan yang selalu disebut 'teknik jibril', kita juga boleh melakukan pelbagai cara lain selain sentuhan. Kaedah رشة العطر atau semburan minyak wangi juga sangat praktikal untuk dilakukan di kelas. Guru hanya perlu menyediakan sebotol minyak wangi yang biasa dan dibawa ke kelas. Setiap jawapan betul atau setiap pujian dan peneguhan kepada individu-individu tertentu diberi dengan semburan minyak wangi kepada murid-murid berkenaan. Pasti lebih ramai murid akan teruja untuk mendapat semburan minyak wangi guru dengan tindakan atau jawapan yang betul seperti yang dikehendaki guru. Tak percaya, cubalah! :)

Selain pujian dan peneguhan secara individu, ianya juga boleh dilakukan secara kumpulan seperti teknik المصافحة dan sebagainya. Begitu juga selain pujian secara terus sepertimana yang saya jelaskan di atas, ianya juga boleh dilakukan dengan kaedah tulisan seperti carta pencapaian murid melalui kaedah (لوحات الشرف), mengumpul bintang, mini sijil yang ditampalkan di buku kerja/latihan murid dan sebagainya. Kaedah cop bintang, cap jari (بصمات الأصابع) juga sangat sesuai untuk dilakukan dalam buku-buku murid.

@ msms

sumber : Kementerian Pendidikan dan Pelajaran Kerajaan Oman

Read More......

Sabtu, Oktober 17, 2009

PKSR Bahasa Arab Tahun 2010

PKSR bahasa Arab sering dipandang remeh oleh kebanyakan guru-guru bahasa Arab itu sendiri khasnya guru-guru bahasa Arab di bawah program j-QAF sejak hampir 5 tahun yang lalu. Ramai yang tidak menyedari bahawa ujian penilaian kendalian sekolah rendah atau lebih dikenali dengan PKSR itu adalah sesuatu yang wajib dan mesti dilaksanakan oleh setiap guru mata pelajaran tersebut.

Memandangkan mata pelajaran bahasa Arab ini merupakan mata pelajaran bahasa asing yang baru diperkenalkan di sekolah rendah, kemahiran asas bahasa tersebut perlu diberi penekanan. Seperti yang sedia maklum, kemahiran mendengar diikuti dengan bertutur, membaca dan menulis adalah empat kemahiran yang perlu sentiasa diperhatikan dan diuji oleh guru mata pelajaran tersebut dari masa ke semasa. Sekiranya PKSR tidak pernah dijalankan melainkan ujian-ujian formatif/peperiksaan yang berbentuk ujian bertulis, maka tidak pernah berlaku jugalah apa-apa penilaian terhadap kemahiran MENDENGAR dan BERTUTUR selain membaca dan menulis yang diuji dalam ujian berbentuk formatif/peperiksaan tersebut.

Alasan pelaksanaannya yang membebankan bukan lagi sesuatu yang asing bagi kita. Rata-rata guru bahasa Arab hatta jurulatih utama (JLU) mata pelajaran ini sendiri pun tidak mampu melaksanakan PKSR seperti yang dituntut di dalam buku panduan pelaksanaan j-QAF oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Jawapan yang biasa kedengaran adalan kekangan masa dengan jumlah murid yang ramai dalam sesebuah kelas. Sememangnya itulah realiti yang terjadi di sekolah. Pelaksanaan PKSR yang tercatat di dalam buku panduan tersebut hanya indah pada teorinya sahaja. Pelaksanaannya tidak pernah menjadi realiti yang menepati panduan tersebut oleh ramai guru-guru bahasa Arab j-QAF di seluruh Malaysia.

Banyak percubaan daripada JLU-JLU dan ahli pemikir akedemik untuk menyelesaikan masalah pelaksanaan PKSR ini. Negeri Johor juga tidak terkecuali dengan percubaan berbentuk alternatif bagi melaksanakan PKSR ini dengan telus dan berkesan. Namun masih terdapat banyak lagi kelemahan dan kekosongan yang masih tidak dapat dielakkan dari melaksanakan PKSR ini dengan telus dan berkesan.

Satu jawatankuasa PKSR Bahasa Arab j-QAF peringkat kebangsaan telah dibentuk di Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK) Kementerian Pelajaran Malaysia. Saya juga telah dilantik menjadi setiausahanya. 20hb Oktober ini satu lagi mesyuarat akan diadakan di Kuala Lumpur selama 3 hari bersama BPK, bagi menyambung lagi perbincangan berkenaan pelaksanaan PKSR ini. Namun sebenarnya sejak Julai yang lalu lagi saya dan beberapa orang JLU dan pensyarah yang berkenaan telah dipanggil bermesyuarat di BPK untuk mengubah dasar pelaksanaan PKSR ini. Beberapa siri pertemuan dan mesyuarat telah diadakan untuk mendapat kata putus bagi menyelesaikan masalah ini. Akhirnya, setakat ini satu kata putus diperingkat jawatankuasa kecil telah pun disepakati seperti berikut bagi tujuan pelaksanaan PKSR tahun 2010 ;

- PKSR dijalankan hanya 4 kali setahun sahaja.
+ MAC - PKSR 1 (bab 1 - 3)
+ MEI - PKSR 2 (bab 4 & 5)
+ JULAI - PKSR 3 (bab 6 & 7)
+ OKTOBER - PKSR 4 (bab 8 - 10)

- Setiap PKSR mengandungi 50 markah
- Markah PKSR 1 dan 2 akan dicampur untuk mendapatkan 100% markah dan seterusnya menjadi markah peperiksaan pertengahan tahun. Begitu juga dengan markah PKSR 3 & 4 akan dicampur dan akan menjadi markah peperiksaan akhir tahun.

- Setiap PKSR mengandungi 2 kertas
+ Kertas 1 - ujian lisan (20 markah)
+ Kertas 2 - ujian penulisan (30 markah)

- Ujian lisan menguji kemahiran ;
+ mendengar
+ bertutur
+ membaca
- Manakala ujian penulisan pula mengandungi ujian kemahiran ;
+ membaca
+ dan menulis sahaja.

Mudah-mudahan dengan perubahan yang berlaku ini akan membolehkan ujian PKSR bahasa Arab ini menjadi satu ujian yang telus dari segi pemarkahan dan apa yang penting memberi kesan yang positif terhadap pembelajaran murid-murid di sekolah terhadap mata pelajaran ini dari masa ke semasa.

p/s : Apapun untuk akhir tahun ni, kita kena selesaikan dahulu ujian PKSR cara lama. Tahap 1, gunakan markah PKSR bulan 6 - 10 untuk dijadikan markah peperiksaan akhir tahun dan ditulis dalam buku rekod pelaporan pencapaian murid sebagai makluman ibu bapa. Manakala tahap 2, gunakan kertas soalan PKSR yang dibekalkan oleh BPI bagi tahun 4 dan BPK bagi tahun 5 seperti yang terdapat di dalam cd e-Pelaporan 2009 yang lalu. Selamat menjalankan tugas!

Read More......

Khamis, Oktober 01, 2009

Makluman berkaitan PKSR Bahasa Arab

TAHAP 1
Markah akhir tahun diambil daripada penilaian bermula bulan 6 hingga 10.
Tidak perlu ada kertas peperiksaan akhir tahun, tetapi mesti ada markah dalam penyata kamajuan untuk makluman ibu bapa.

TAHAP 2
Untuk tahun 4 : Kertas peperiksaan boleh guna soalan yang dibekalkan BPI tahun lepas.
Untuk tahun 5 : Kertas peperiksaan telah disediakan oleh pihak BPK dan akan diedarkan.

Read More......

Isnin, September 28, 2009

Salam Lebaran 2009

Kesempatan yang ada, saya dan keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, kullu 'aam wa entum bialfi khayr...

Saya dan keluarga mohon ampun dan maaf atas segala tutur kata dan tingkah laku saya dan keluarga yang tidak disenangi dan pernah mengguris hati dan perasaan anda semua. Halalkan apa yang telah termakan dan terminum. Jika ada yang kami terhutang dan belum dikembalikan, ingatkanlah kami... Mudah-mudahan hidup kita senantiasa diredhai dan diberkati Allah dunia dan akhirat..Read More......

Jumaat, September 11, 2009

Kursus Pendedahan Sukatan HSP B.Arab Tahun 3 Kegunaan 2010
Tarikh : 8 - 11 September 2009
Tempat : Hotel Goldcourse Klang

JADUAL KURSUS
Slot 1 : Pelaksanaan Bahasa Arab di Gontour
Ustaz Luqman (Alumni Gontour)

Slot 2 : HSP BA Tahun 3
Ustaz Mohd Nizam bin Noh
JLU Bahasa Arab Negeri Johor

Slot 3 : SP BA Tahun 3
Ustaz Mohd Taib Pa
Pensyarah Bahasa Arab UM

Slot 4 : PKSR
Ustaz Zubaidi Sulaiman
JLU Bahasa Arab Negeri Selangor

Slot 5 : Kaedah Atta'allum Atta'awuni
Ustaz Khairiel Mokhtar
Penolong Pengarah Bahasa Arab JPN Melaka

Slot 6 : Nasyid & Permainan Bahasa
Ustaz Muhammad & Ustaz Affandie
JLU Bahasa Arab Negeri Selangor

Slot 7 : Strategi P&P Bahasa Arab
Ustaz Rahimi Md Saad
Pensyarah Bahasa Arab UM

Slot 8 : Jutawan Dunia Akhirat
Ustaz Ahmad Zamri bin Shamsudin
Penolong Pengarah Bahasa Arab JPN Selangor

Slot 9 : Bengkel & Pembentangan
Ustaz Ahmad Lutfi bin Abu Bakar
Penolong Pengarah Bahasa Arab JPN Perak

Barisan Jurulatih Utama Bahasa Arab Negeri Johor
Ustz. Faizah, Ust. Mior, Ust. Ahmad Zakuan, Ust. Nazihar & Ustz. Maizathul

Bersama rakan-rakan lama Universiti Al-alBayt
Khusyuk betul dua orang JLU Johor ni :)
Ustazah Faizah & Ustazah Maizathul yang berani tampil mengacarakan majlis. Tahniah!

Read More......

Khamis, September 10, 2009

Kepantasan saya menaip..

Sebelum ini saya tidak pernah tahu dan tidak pernah menguji kepantasan saya menaip. Biarpun sejak selepas tingkatan 5 lagi saya sudah ada sijil menaip, namun sijil itu dianugerahkan ketika saya hanya berkemahiran menaip menggunakan dua jari sahaja.

Kemahiran menaip menggunakan sepuluh jari (tanpa melihat papan kekunci) yang Allah kurniakan ini saya perolehi ketika saya menjadi pelajar persendirian di Jordan. Akibat sering ketiadaan wang belanja, saya selalu mengambil upah menaip assignment dan tesis bahasa Arab kawan-kawan. Beratus-ratus assignment dan graduation thesis dan beberapa masters thesis yang telah saya taip selama beberapa tahun saya belajar di sana. Ada yang masih dalam simpanan dan banyak juga yang telah luput dalam cd-cd yang telah rosak dan tidak boleh dibuka lagi. Kepayahan saya ketika itu telah mengurniakan saya satu kemahiran yang bukan semua orang dengan mudah memperolehinya. Alhamdulillah..

Hari ini saya telah terjumpa satu aplikasi internet yang boleh menguji kepantasan kita menaip dalam satu laman blog j-QAF iaitu

Blog j-QAF SK Sungai Rengit Pengerang Johor, dan inilah hasil keputusan ujian tersebut.

76 perkataan

Speed test

Haza min fadhli rabbi...

Jom uji kepantasan kita menaip.. :)

Read More......

Selasa, September 01, 2009

Puisi Keinsafan...


Kekadang kita minta daripada Allah setangkai bunga segar

Ia beri kaktus berduri
Kita minta kupu-kupu
Diberi ulat berbulu
Kita sedih dan kecewa

Namun kemudian
Kaktus itu berbunga
Indah sekali!
Dan ulat itu pun menjadi kupu-kupu
Cantik sekali!

Itulah jalan Allah
Indah pada masanya

Allah tidak memberi apa yang kita harapkan
Tetapi Dia memberi apa yang kita perlukan

Kadang kita sedih
Kecewa, terluka
Tetapi jauh di atas segalanya
Dia telah mengatur yang terbaik dalam hidup kita

Sesungguhnya percayalah akan janji Allah kepada orang-orang yang beriman
Semoga kita di beri kekuatan untuk terus beriman kepadaNya
Kekalkan persaudaraan antara kita...

~mesej yang saya terima dari Angah.

Read More......

Sabtu, Ogos 29, 2009

Tuntutan Elaun Pakaian Panas

Sejak ramadhan bermula, tiada entri baru yang sempat saya tulis dan kongsikan bersama pembaca. Namun pagi 8 Ramadhan ni, teringin pula nak berkongsi satu isu yang menjadi perbincangan saya bersama beberapa orang guru & pegawai di jabatan pelajaran di beberapa buah negeri berkaitan hal tuntutan elaun baju panas.

Sudah Lebih kurang tiga bulan saya dan peserta-peserta kursus bahasa Arab di Oman selamat kembali dari Oman setelah tamat kursus di sana pada akhir Mei lalu. Namun, banyak lagi perkara-perkara yang berkaitan dengannya masih belum selesai. Selain bahan-bahan kursus yang diperolehi di sana ibarat masih tergantung tanpa penyelarasan dan pemurnian selanjutnya, tuntutan elaun baju panas juga menjadi salah satu urusan yang masih belum selesai dikalangan kami sehingga ke hari ini. Mujurlan tuntutan perjalanan dan harian sudah lama diterima. Alhamdulillah.

Sebelum cuti pertengahan penggal kedua bermula, saya telah diberitahu oleh kerani kewangan di sekolah bahawa borang kewangan 8 saya berkenaan tuntutan elaun baju panas tersebut telah diluluskan di peringkat jabatan. Saya pun menarik nafas lega. Namun pada hari semalam, saya telah dihubungi oleh kerani kewangan yang sama memaklumkan saya perlu menyertakan resit bayaran baju panas tersebut atas arahan pihak tertentu diperingkat daerah.

Hairan! Kenapa elaun pun perlu ada resit? Adakah tuntutan elaun baju panas ini berupa "tuntutan bayaran" (claim) atau pun ianya berupa elaun? Kalau ianya adalah claim, kenapa namanya tuntutan elaun? Dan kalau benar ianya claim, saya juga maklum mesti disertakan resit bayaran dalam tuntutan tersebut. Namun yang dinyatakan di borang ialah tuntutan elaun. Mengapa perlu sertakan resit? Kalau begitu, elaun rumah juga perlu ada resit bayaran rumah. Elaun PPSMI juga perlu ada resit bayaran tusyen guru yang mengikuti kelas bahasa Inggeris. Bukankah antara sebab elaun PPSMI itu dibayar adalah kerana guru PPSMI perlu meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris? Hairan!?

Setelah saya persoalkan kepada kerani kewangan sekolah saya tu tentang kewajaran resit tersebut, beliau hanya berkata, "ikutkan ajelah ustad! Pergilah cari mana-mana kedai yang boleh buatkan resit baju panas tu".

Masalah nak cari resit tak susah pun. Namun tindakannya adakah betul mengikut prosedur? Setelah saya bertanyakan kepada Ustaz Ahmad Lutfi (Penolong Pengarah j-QAF Jabatan Pelajaran Negeri Perak) yang sama-sama bersama saya ke Oman dulu tentang kewajaran resit tersebut, beliau juga menyatakan bahawa tidak perlu menyediakan resit berkenaan. See?

Seterusnya, untuk menjadikannya lebih berfakta, saya pun mencari pekeliling JPA berkenaan prosedur permohonan tuntutan elaun baju panas di internet. Nah! memang terang lagi bersuluh. Prosedur yang dinyatakan dalam muka surat 6 pekeliling tersebut tidak menyatakan resit bayaran baju pans perlu disertakan. Apa yang perlu untuk melayakkan permohonan ini adalah cukup dengan surat tawaran ke luar negeri dan borang permohonan elaun tersebut.

Untuk melihat pekeliling berkenaan tuntutan elaun baju panas ini, anda boleh layari di alamat sesawang berikut ;

Read More......

Rabu, Ogos 19, 2009

1 Majlis, 2 Sempena.

18 Ogos 2009, Selasa.
Satu majlis bersejarah telah diadakan dengan dua sempenanya di SK Taman Suria semalam. Majlis yang diadakan dengan penuh gilang-gemilang itu adalah bersempena dengan sambutan bulan kemerdekaan 2009 dan sekaligus meraikan konvokesyen puan guru besar (Puan Yos Fatimah binti Selamat) yang telah diadakan di UTM, Skudai sehari sebelumnya (17 Ogos 2009).

Dikesempatan dan ruangan yang ada ini, saya ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada jawatankuasa majlis sambutan bulan kemerdekaan tersebut yang telah berjaya melaksanakan majlis dengan penuh dramatik dan gilang gemilang. Begitu juga ucapan tahniah diucapkan istimewa untuk Puan Yos Fatimah binti Selamat, Guru Besar SK Taman Suria, yang telah berjaya menamatkan pengajian ijazahnya di Universiti Teknologi Malaysia UTM, Kampus Skudai sebelum ini.

Berikut adalah beberapa keping gambar yang sempat saya rakamkan.

Ketibaan Puan Yos Fatimah


Persembahan Silat Dari Wakil Sekolah, Daerah & Negeri

Lakonan Kemerdekaan Oleh Murid-Murid Tahun 5Nyanyian Lagu Negaraku.. Penuh Penghayatan...

Doa Kemerdekaan Dibacakan Oleh Ustaz Rafiq Ngadiman

Penyelaras Majlis, Puan Zuraini Awang

Ucapan Dan Amanat Puan Yos Fatimah

Kompang Perasmian

Perasmian Kemerdekaan Yang Mengejutkan

Melepaskan Burung Tekukur Sewaktu Perasmian

Nyanyian Lagu PatriotikCandid : Khusyuk betul 'kawan' ni mengambil gambar... :)
(jangan marah ye tuan punya badan!)

Read More......

Sabtu, Ogos 15, 2009

Majlis Solat Hajat UPSR

13 Ogos 2009, Khamis.
Sekolah Kebangsaan Taman Suria, Johor Bahru telah menganjurkan Majlis Solat Hajat UPSR 2009 yang bertempat di dewan terbuka (foyer bangunan baru sekolah) bagi murid-murid UPSR sekolah ini. Seawal jam 6 petang lagi telah ramai ibu bapa dan penjaga murid yang hadir untuk bersama-sama menyertai majlis yang penuh barakah ini.
Majlis dimulai dengan tasbih dan zikir kifarah, solat Maghrib berjamaah, bacaan surah Yaasin dan tahlil, tazkirah, solat Isyak berjamaah dan solat hajat. Majlis ini telah diketuai oleh Ustaz Subhan (salah seorang bapa kepada murid tahun 6) sebagai ustaz jemputan dan penceramah. Mudah-mudahan segala hajat yang telah dihimpun dan dipohonkan ke hadrat Allah SWT diterima dan dimakbulkan Allah. Semoga amalan ini juga diredhai dan diberkati olehNya.

Read More......

Rabu, Ogos 12, 2009

Kursus Mentoring utk Guru Pembimbing j-QAF

11 Ogos 2009
Dewan MPC, Bandar Baru Uda, Johor Bahru.

Oleh kerana di sekolah saya terdapat seorang guru j-QAF bahasa Arab (baru) ambilan Januari 2009, maka sudah pasti sayalah orangnya yang patut hadir ke kursus mentoring guru pembimbing j-QAF untuk praktikumnya yang bermula Januari 2010 tahun hadapan. Jika sebelum ini, guru j-QAF baru yang masuk ke sekolah ini adalah dari opsyen Pendidikan Islam, maka saya tidak perlu menyibukkan diri untuk menjadi guru pembimbingnya. Berbanding kali ini, saya terpaksa menjadi pilihan tunggal pihak pentadbiran sekolah untuk dilantik menjadi guru pembimbing bagi Ustaz Rafiq, kerana hanya kami berdua sahaja yang opsyennya bahasa Arab di sekolah ini.


Kursus mentoring yang bermula tepat jam 8 pagi dan berakhir pada jam 4.30 petang itu banyak memberi input-input baru selain refreshing maklumat-maklumat penting berkenaan sesi praktikum. Memandangkan ini merupakan kali pertama saya menjadi guru pembimbing, sudah pasti banyak perkara perlu saya ambil perhatian dan menjadikannya sebagai ilmu pembimbing/mentoring yang baik. Saya percaya seperti kata penceramah-penceramah kursus ini yang terdiri dari kalangan pensyarah-pensyarah IPGM Kampus Temenggong Ibrahim bahawa, "seorang mentor yang baik akan menghasilkan bakal mentor yang lebih baik pada masa yang akan datang".

Doa dan harapan saya, mudah-mudahan Ustaz Rafiq dan pelatih-pelatih guru praktikum tahun hadapan akan berjaya dengan cemerlang dalam sesi praktikum yang bakal dihadapi nanti, dan seterusnya bakal menjadi seorang mentor yang lebih baik dari mentor anda disaat anda pula yang menjadi mentor. Saya dan guru-guru pembimbing yang lain juga akan berusaha untuk memberikan yang terbaik dalam bimbingan-bimbingan klinikal praktikum itu nanti. Kita akan sama-sama mencungkil bakat-bakat yang terpendam dan menggilapnya menjadi satu aset berharga dalam bidang pendidikan ini. Saya juga akan berkongsi segala pengalaman dan bahan-bahan yang ada untuk memantapkan kaedah p&p sedia ada. Semoga juga sumbangan ini nanti menjadi antara penyumbang dalam pembentukan profesion ini menjadi satu profesion yang lebih profesional, insyaAllah. Amin.

p/s : Maklumat-maklumat kursus mentoring ini akan dimuatkan di sini apabila ianya akan berjalan nanti.
Read More......

Isnin, Ogos 10, 2009

Rekaan murid-murid


Sabtu yang lalu adalah merupakan hari Karnival Kokurikulum bagi sekolah saya SK Taman Suria, Johor Bahru.
Antara acara yang diadakan pada hari tersebut ialah pertandingan memasak, membina gajet, mencari harta karun, bantuan kecemasan, mencipta kad ucapan kemerdekaan dan juga pertandingan membina mini replika mercu tanda di Malaysia.

Beberapa unit beruniform dan persatuan telah bertanding di dalam karnival ini iaitu Pengakap, PBSMM, Puteri Islam, Silat, Persatuan Bahasa Melayu dan Persatuan Bahasa Inggeris.

Berikut adalah beberapa keping gambar yang sempat saya rakamkan..Mercu tanda apa ni?Setelah tamat karnival pada jam 12 tengah hari, kesemua guru-guru yang hadir terus menuju ke rumah salah seorang guru SK Taman Suria iaitu Pn. Fadzilah Abdul Hamid bagi memenuhi undangan majlis perkahwinannya pada hari yang sama di Kg. Melayu, Johor Bahru.

Tahniah diucapkan kepada Pn. Fadzilah,
Selamat Pengantin Baru
Semoga berkekalan sehingga ke Akhirat...

Read More......

Updated blog

 

Home | Blogging Tips | Blogspot HTML | Make Money | Payment | PTC Review

Blog Mior Syazril @ MIORjQAF © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu