Paparan dalam blog ini amat sesuai dengan menggunakan Google Chrome. Klik untuk muat turun mudah.

.

.

Selasa, Julai 29, 2008

Mengapa Saya Tidak Mampu Habiskan Sukatan Bahasa Arab? Bah. 3

Bertemu kembali!
Hmm.. Lama jugak saya tak sempat nak sambung siri ni. Maklumlah.. Musim Ihtifal j-QAF. Jadinya, banyak perkara yang perlu diuruskan sehinga tertangguh penulisan blog ni. 'Ala kulli hal.. Terima kasih kepada yang sudi membaca blog saya yang tak seberapa ni.

Sebelum saya menyambung siri ini, ingin saya betulkan sedikit maklumat yang salah, saya baru saja perasan. Dalam siri pertama saya ada menyebut nama Ust. Hamdan yang memberi taklimat dalam mesyuarat HSP Bahasa Arab tahun 2 di Putrajaya baru-baru ni. Sebenarnya saya tersalah taip. Yang saya maksudkan dengan Ust. Hamdan tu adalah Ust. Hasmadi Hamdan. Perkataan Hasmadinya tertinggal. Ribuan maaf saya pohon di atas ralat tersebut, lebih-lebih lagi tuan empunya nama.

Baiklah..
Saya akan teruskan bicara kita berkenaan masalah guru yang tidak mampu habiskan sukatan Bahasa Arab bila tiba saja penghujung tahun.

Sebenarnya masalah ni sering terjadi dikalangan guru-guru yang mengajar subjek berkenaan yang TIDAK TAHU dan TIDAK MAHU menggunakan huraian sukatan pelajaran dan rancangan pengajaran mingguan/tahunan. Sebaliknya guru lebih suka dan dengan mudah sering terus menggunakan buku teks sahaja untuk merancang P&P. Inilah kesalahannya sehingga menjadikan guru tidak mampu menghabiskan sukatan tersebut.

Saya fahami juga, terkadang guru-guru tidak mampu menurut rancangan pengajaran mingguan/tahunan yang telah ditetapkan disebabkan oleh kekangan masa, aktiviti sekolah ataupun cuti. Selepas itu guru juga tidak mampu untuk membuat kelas tambahan bagi mencover atau mengejar semula ketetapan rancangan mingguan yang tercatat dalam rancangan pengajaran mingguan tu! Akhirnya ramai guru membiarkan saja rancangannya ketinggalan dari perancangan sebenar hingga akhirnya guru gagal menghabiskan sukatan bila tiba penghujung tahun.

Sebenarnya rancangan adalah satu rancangan. Setiap rancangan mungkin berubah mengikut keadaan yang sentiasa berubah-ubah. Namun, objektif yang perlu kita capai... tetap perlu dicapai walau apa cara sekalipun. Sukatan tetap perlu dihabiskan.

Kesimpulan dari apa yang saya coretkan di atas. Kesalahan guru hingga menyebabkan sukatan gagal dihabiskan adalah kerana guru lebih suka mengajar berpandukan buku teks daripada berpandukan sukatan dan rancangan.

Cara penyelesaiannya yang saya ingin kongsikan bersama di sini adalah... GURU PERLU MERANCANG P&P GURU DENGAN SENTIASA BERPANDUKAN SUKATAN SELAIN RANCANGAN PENGAJARAN YANG TELAH DISEDIAKAN.

Bagaimana nak merancang atau mengajar menggunakan sukatan tanpa mengutamakan penggunakan buku teks?

Ikutilah siri seterusnya...

@Mior Syazril

1 comments:

salam...ada rancangan mengajar harian bahasa aeab tahun 3 untuk praktikum tak? nak pinjam boleh?

Updated blog

 

Home | Blogging Tips | Blogspot HTML | Make Money | Payment | PTC Review

Blog Mior Syazril @ MIORjQAF © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu